tiistai 7. huhtikuuta 2015

Titicaca järvi & kelluvat saaret

Titicaca. Maailman korkeimmalla sijaitseva järvi, jossa on kaupallista merenkulkua. Samalla myös Etelä-Amerikan suurin järvi. Sijaitsee Andien vuoristossa Perun ja Bolivian rajalla, 3821 metriä merenpinnan yläpuolella. Aika huikea siis. Sinne oli todellakin päästävä!

Titicaca järvi on yksi Perun suosituimmista turistikohteista. Sitä varten täytyy matkata pieneen ja suloiseen Punoon, joka sijaitsee järven ja vuorten välissä. Punon satamasta lähtee päivittäin sekä yhden että kahden päivän turistikierroksia järvelle.

Mulle Titicaca oli (ja on edelleenkin) tämän kolmen kuukauden reissun kohokohta. Viime kerralla en tänne päässyt, joten nyt oli mentävä. Noin 10 tunnin bussimatka Arequipasta ei ollut mikään mahtava kokemus, mutta tulipahan sekin koettua. Lähin lentokenttä sijaitsee Juliacassa, noin tunnin ajomatkan päässä. Punoon saavuttiin myöhään illalla, jolloin ainoa asia mielessä oli löytää majapaikka ja ruokaa. Tosin paikan korkeus aiheutti sen, ettei mulle ruoka pahemmin maistunut. Ja hotellin kolmanteen kerrokseen kapuaminen oli myös melko tuskaista.

Seuraavan päivän maisemat sen sijaan olivat kertakaikkisen upeat. Ostettiin yhden päivän tour ja opas nouti meidät hotellilta aikaisin aamulla. Satamassa hypättiin veneen kyytiin ja päivä sai alkaa.


Los Uros. Kaisloista tehdyt kelluvat saaret. Tuolla on siis oikeasti ihmisiä, jotka on itse rakentaneet
itselleen oman kelluvan saarensa! Meille selitettiin, miten saari rakentuu, tuon kuvassa näkyvän miniatyyri version avulla. Kaisloja on lisättävä viikottain, koska pohjalla olevat huononevat. Uusi kerros lisätään aina erisuuntaisesti kuin edellinen. Myös talot on rakennettu kaisloista.

Saaria on eri kokoisia, toi millä me vierailtiin oli melko pieni. Siellä asuu muistaakseni neljä perhettä. Jokaisella saarella on myös oma presidenttinsä eli saaren johtaja. Saarien asukkaat elävät pääosin kalastuksen ja turismin avulla. Sinne onkin kehitetty kiertojärjestelmä, joka takaa sen, että jokainen saari saa turisteja, joille he sitten voivat kaupata käsitöitään ja veneajeluita. Eikä muuten ihan millä tahansa veneellä, vaan:

Ne kutsuu noita MercedesBenzeiksi. Meidän vierailemalla saarella veneet oli "yksinkertaisia" eli yksikerroksisia, kun taas naapurisaarella näytti olevan melko ruhtinaallinen kulkupeli niinkuin kuvistakin näkee. Kyytiin pääsi 10 solella eli alle kolmella eurolla. Varmaan sanomattakin selvää, että kaikki nousivat kyytiin. Päästiin 15-20 minuutin kiertoajelulle saaren lasten säestäessä vieressä. Kuvitelkaa toi kaislavene, tyyni järvi ja auringon paiste. Heaven!

Lopulta oli aika jatkaa lounastamaan seuraavalle saarelle, mutta siitä lisää seuraavalla kerralla.

xx Karoliina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti